Adidas Vita Från För Herrar Sneakers IwqF4xA
Court Från För Adidas Vita Herrar Sneakers qzfwOH
Sandaler Axamo Black Ep amp; Kavat Sandal Skor 41 Beige Grå Tofflor Dam ZqICd

Låginkomsttagare är generellt mer positiva till att facket tar strid mer genom till exempel strejker, än höginkomsttagare. Det gäller även unga låginkomsttagare – trots att unga generellt är mindre benägna att gå med i facket, visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Svarta Converse Höga Chuck Star Träningsskor Taylor All Svart
Johanna Palm. Foto: Stockholms universitet

– Unga har generellt lägre lön oavsett vilken position de har i yrkeslivet. Den låga lönen, och inte åldern i sig, gör unga låginkomsttagare villiga att ta strid för att höja lönen och få bättre villkor. Men, med tanke på att unga generellt är mindre benägna att gå med i facket är det ganska förvånande, berättar Johanna Palm, Sociologiska institutionen.

Förutom lönen har yrke och arbetssituation stor betydelse för de anställdas stridslystnad. Tjänstemän som exempelvis läkare, jurister och lärare är mer negativa till fackliga stridsåtgärder, medan arbetare som undersköterskor, busschaufförer och byggnadsarbetare är positiva.Court För Adidas Herrar Sneakers Från Vita T6AFzwnX

– Det skiljer stort mellan olika yrkespositioner som arbetaryrken och tjänstemannayrken. Klass, som jag i studien definierar som yrkespositioner, förklarar synen på stridsåtgärder, säger Johanna Palm.

Yrkespositionen är kopplad till hur mycket kontroll och inflytande man har över sitt jobb och sin arbetssituation – högre kontroll i tjänstemannayrken, och lägre kontroll i arbetaryrken.

Avhandlingen visar även att frågor kring klass, ekonomisk ojämlikhet och ideologi fortfarande är viktiga för unga som går med i facket. Johanna Palm berättar att unga har setts som den stora ”problemgruppen” av fackföreningarna, just eftersom de mer sällan ansluter sig till facket.

Tidigare har man försökt förklara det med att yngre generationer har blivit mer individualistiska, och helt enkelt mindre intresserade av att organisera sig i grupper som fackföreningar.

– Men mina resultat visar att vi ska vara försiktiga med att dra slutsatsen att unga blir mer individualiserade alltför långt. Jag kan inte säga att det inte finns en sådan rörelse, men den är absolut inte entydig, säger Johanna Palm.

Mer om forskningen

Läs mer i studien  9 Uk 2950 top Sneakers 43 Adults' Unisex White 900 Superga Low Cotu Eu White vwBPqwAa och i Y a Midi Graphic Dress Lila Kvinna print s O4wOS.

Båda ingår i avhandlingen ”There is power in a union: Trade union organization, union membership and union activity in Sweden”.

Sneakers Från Vita Herrar För Court Adidas dRRSHqxn

För mer information

Dam Duffy 86 Skor Yellow 40 19336 Tofflor Sandaler amp; Brun Sandal BzWRB Sociologiska institutionen, Stockholms universitet. Telefon 08-16 34 04, e-post: [email protected]

 

Sportskor Grå Silver Skor amp; Jr Sneakers Sneakers Unisex Geox Shuttle lilac 24 w0SEnqz

Senast uppdaterad: 2 oktober 2017
Sidansvarig: Sociologiska institutionen
Taylor Höga Star Träningsskor Chuck Svart All Svarta Converse

Svart Höga Converse Star Chuck All Svarta Taylor Träningsskor Inside Ulle Red Ulltofflor Dam Original n4xf4g Tipsa
Snake Trainers Geox B Boys' 31 Jr Eu gpqIAqU5nx
Star Svart Taylor Höga Chuck All Converse Träningsskor Svarta
Child J Sports M Crush 5 J7328m5043c1000 Junior 11 Uk White Shoe Geox awvUX

Kontakta oss

Besöksadress
Sociologiska institutionen
Universitetsvägen 10B, plan 8 och 9
Stockholm
Observera att om du kommer från tunnelbanan och går in från norra sidan, står det 14B på ingången till huset där du når oss! Gå rakt fram och ta hissen upp så kommer du rätt. Multicolor White Geox Eu Boys Kiwi M off Sneakers royal Low 1 top 33 Uk 11YRnqr

Öppettider
Institutionen har öppet:
måndag - torsdag kl 07:30 – 18:00,
och fredag kl 07:30 - 17:00 under terminerna.

Postadress
Sociologiska institutionen
Stockholms universitet
SE - 106 91  STOCKHOLM

Fakturaadress
Stockholms Universitet
310 Sociologiska institutionen
Box 50741
S-202 70 Malmö
Sverige

Mer information om oss
Bankgiro: 5050-0206
VAT nummer: SE202100306201
Organisationsnummer: 202100-3062

Trainers Low Kiwi Child Geox top off 12 White 5 Boys' M Uk Royal Ax4qqXFw
Geox Girls' Maltin silver Low white Sneakers 7 A Eu White top 24 Child Uk r1rqREx
Flats U9313v Uk Eu Espadrille Black 46 Lord Geox 11 Mens qOTxwPw7
Svarta Star Chuck Converse Taylor Träningsskor All Svart Höga

Uk Black Low Men's B Size U Box 11 Sneakers Geox top wOIq0vxdv